Waar vind ik de CO2 waardes van mijn wagenpark?

Body

Zoals u als transportondernemer waarschijnlijk al weet verandert er de komende jaren veel in de wereld van transport en logistiek. Zo heeft Brussel de VECTO-waarde in het leven geroepen. Via deze rekenmethode is het mogelijk de uitstoot van elke truck met een vergelijkbare configuratie met elkaar te vergelijken ongeacht het merk. De CO2-emissies worden berekend in grammen per ton kilometer. Ze berekenen dus het aantal grammen CO2 uitstoot per vervoerde ton per kilometer.

Vecto Logo passend

Wat betekent dit voor u?

De waardes worden door overheidsinstanties gebruikt om u te stimuleren schoner te gaan rijden. Één van de eerste voorbeelden is de Duitse Maut. De prijs van €0,19 per KM is verhoogd met €0,158 CO2 belasting. Bijna een verdubbeling van de tolkosten dus. Indien uw voertuig een lagere VECTO-waarde en dus uitstoot heeft kunt u korting krijgen op de CO2 belasting.  Echter moet u wel aantonen dat uw voertuig onder een bepaalde VECTO-waarde zit.

De Duitse tolmaatregelen zijn de eerste concrete maatregelen welke zijn uitgerold aan de hand van de VECTO-waardes. Het is niet uit te sluiten dat er in de toekomst nog meer beleid, regels en of wetgeving zal worden gemaakt met de VECTO-waardes als uitgangspunt.

CVO en CIF

Waar kunt u de VECTO-waarde van uw voertuig vinden.

Bij elke nieuwe DAF die wij aan u afleveren krijg u een Certificaat van Overeenstemming (CVO) of Certificate of Conformity (COC) . Dit is de ‘geboortekaart’ van de truck waar alle technische gegevens op staan.  Sinds 2019 levert DAF Trucks een extra bijlage bij het CVO genaamd het CIF (Customer Information File) op deze bijlage staat aanvullende informatie waaronder ook de VECTO-waarde van uw voertuig.

Wij van BLOM-DSW adviseren altijd om het CVO niet in het voertuig te bewaren maar op een veilige plek bij u op kantoor. Het CVO wordt namelijk maar één keer afgegeven en heeft u bijvoorbeeld nodig indien u het voertuig wil exporteren naar het buitenland en/of een eerste ADR- of LZV-keuring wil laten uitvoeren. Mocht u het document kwijt zijn kunnen wij een gewaarmerkte kopie voor u opvragen bij DAF. Echter zijn de kosten hiervoor aanzienlijk.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben kunt u altijd contact opnemen met uw verkoopadviseur.