DAF XD is ‘International Truck of the Year 2023'

Body

DAF’s New Generation XD serie voor distributievervoer en specifieke toepassingen is op de IAA Transportation in het Duitse Hannover verkozen tot International Truck of the Year 2023. De nieuwe XD serie – inclusief een complete reeks volledig elektrische varianten die op een volle batterij tot wel meer dan 500 kilometer kunnen rijden – werd eerder op de IAA onthuld.

DAF XD awarded International Truck of the Year 2023

De jury van de International Truck of the Year bestaat uit 24 vooraanstaande journalisten van vaktijdschriften uit heel Europa. Vorig jaar nog werd de Nieuwe Generatie DAF XF,XG en XG+ voor langeafstand langeafstand en zwaar transport gekroond als ‘International Truck of the Year 2022’.

De Titel International Truck of the Year wordt jaarlijks uitgereikt aan de nieuw geïntroduceerde truck welke de belangrijkste bijdrage heeft geleverd als het gaat om efficiëntieverhoging in het wegvervoer. Hierbij wordt gekeken naar technologische innovatie, comfort, veiligheid, rijeigenschappen, ecologische ‘footprint’, total cost of ownership en natuurlijk brandstofverbruik.

 DAF XD Interior - Kerb View Window and Folded Seat

De nieuwe standaard

De voorzitter van de jury Gianenrico Griffini: “Met de introductie van de nieuwe XD serie heeft DAF een state-of-the-art distributietruck op de markt gebracht die de nieuwe maatstaf is in zijn klasse. De serie zet een grote stap voor wat betreft het directe en indirecte zicht en verhoogt daarmee de veiligheid. Dat is zeker voor distributievoertuigen essentieel. Ook de efficiëntie en het bestuurderscomfort van het voertuig zijn de nieuwe benchmark in dit segment.”

 

Rondom zicht

Griffini onderstreept dat de IToY-jury zowel de bestuurderspositie waardeert als het verbeterde zicht rondom de cabine. “De veiligheid van kwetsbare weggebruikers wordt op een indrukwekkende verhoogd door de grote, gebogen voorruit, zijruiten met lage raamlijnen en de optionele Kerb View Window. Daar dragen ook de DAF Corner Eye en het optionele DAF Digital Vision System – dat de traditionele zijspiegels kan vervangen – aan bij.”

 DAF XD Electric

Elektrische aandrijflijnen en dieselmotoren

Daarnaast prijzen de 24 juryleden ook de prestaties van de nieuwe, zeer efficiënte aandrijflijn van de XD. Deze bestaat uit de nieuwe PACCAR MX-11-motor, die gekoppeld is aan de ZF TraXon geautomatiseerde versnellingsbak met voorspellende functies. Ook de aankondiging van een reeks gloednieuwe, volledig elektrische aandrijflijnen maakte indruk op de jury.

Harald Seidel - DAF Trucks President

‘Een prachtige erkenning’

DAF Trucks’ President-directeur Harald Seidel: “Het winnen van de International Truck of the Year Award 2023 is een prachtige erkenning voor al onze DAF-medewerkers en dealers. Het bewijst dat de premium DAF XD met zijn eersteklas veiligheid, efficiëntie en chauffeurscomfort de nieuwe standaard zet in het distributiesegment.”