DAF rijdt vooraan bij grote praktijktest platooning | BLOM-DSW

DAF rijdt vooraan bij grote praktijktest platooning

DAF Nederland en een aantal vooraanstaande transportbedrijven werken van 1 tot 5 oktober samen in een ambitieus landelijk project genaamd de Experience Week Connected Transport. In deze week wordt er uitgebreid in praktijk getest met platooning. Hierbij rijden de trucks in konvooi zo dicht mogelijk op elkaar met behulp van ACC (Adaptive Cruise Control). Alle deelnemende trucks hebben experimentele technologie aan boord voor de communicatie met slimme verkeerslichten. Op deze manier krijgt het konvooi voldoende tijd om stoppen of het verbreken van het konvooi te voorkomen.

Het project is een initiatief van het Ministirie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat. Het doel is om samen met ondernemers uit de branche infra-ICT, transport en logistiek te testen hoe en of platooning toepasbaar is. Uiteindelijk moet platooning leiden tot minder verbruik en uitstoot, meer efficiency en een betere flow van de chauffeur. Ook zal het minder remmen en accelereren aanzienlijk schelen op de slijtage van onderdelen van de trucks.

“De medewerking van bedrijven en faciliterende partijen als DAF is zeer belangrijk”, aldus Dirk-Jan de Bruijn, die namens het Ministerie de Experience Week Connected Transport organiseert en de spin in het web is tussen alle deelnemende partijen. “Anders dan bij een eerdere proef met platooning van twee jaar terug, gaat deze proef nu met beladen vrachtwagens, die in een logistiek proces zitten met een strakke planning en timeslots voor de levering. We zijn ook erg benieuwd naar de ervaringen van de chauffeurs, want die moeten het doen.”

De praktijktesten zullen in drie regio’s met intelligente verkeersregelinstallaties plaatsvinden. De konvooien rijden van het Albert Heijn-distributiecentrum Tilburg naar Venlo en Antwerpen (Retail), van de Bloemenveiling Aalsmeer naar de Duitse grens (Green) en vanaf de Maasvlakte naar Rotterdam en Dordrecht (Containers). Op vrijdag 5 oktober is het slotevent op de ECT Terminal Rotterdam. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal de testweek uitgebreid evalueren met alle betrokkenen. Het doel is om in deze week de kansen, successen en verbeterpunten inzichtelijk te krijgen. DAF Nederland en de deelnemende DAF-klanten spelen daarbij een belangrijke sleutelrol.