DAF en VDL groep: Samen werken aan een elektrische CF Truck | BLOM-DSW

DAF en VDL groep: Samen werken aan een elektrische CF Truck

In Eindhoven werken DAF en VDL nauw samen om in de loop van het jaar de eerste serie CF Electric-trucks in te kunnen zetten bij toonaangevende vervoerbedrijven. De voertuigen zijn voorzien van de nieuwste VDL E-Power Technology en rijden hierdoor zonder emissies en vrijwel volledig stil. Deze eerste voertuigen zullen worden ingezet voor veldtesten en worden geproduceerd door DAF en VDL inclusief volledig elektrische installatie.

De klant voorop

“DAF heeft een sterke reputatie als het gaat om het ontwikkelen van innovatieve oplossingen, die tegemoetkomen aan de steeds veranderende behoeftes van zijn klanten”, aldus Preston Feight, president-directeur van DAF Trucks. “En uiteraard zullen we hen blijven voorzien van alle noodzakelijke technologieën om hen succesvol te maken. DAF was één van de eerste truckfabrikanten die in Europa een hybride-elektrische distributietruck introduceerde en heeft de ontwikkeling van hybride en elektrische aandrijflijnen verder doorgezet. Steeds meer steden spreken het voornemen uit om alleen emissie-loze en vrijwel geheel geluidloze voertuigen toe te laten. Wij zullen ervoor zorgen dat onze klanten de beste oplossingen hebben die zij nodig hebben.”

VDL Groep: voorop in de elektrificatie van bedrijfsvoertuigen

Voor de CF Electric is DAF de samenwerking aangegaan met de VDL Groep, eveneens uit Eindhoven. VDL is een technologisch vooruitstrevende organisatie met ruime ervaring op het gebied van elektrificatie van bedrijfsvoertuigen, het bedrijf heeft met name ervaring bij bussen voor het openbaar vervoer. “VDL heeft bewezen leidend te zijn op het gebied van volledig elektrische bussen voor het openbaar vervoer. Inmiddels hebben we honderden elektrische bussen geleverd aan openbaar vervoermaatschappijen door heel Europa”, aldus Willem van der Leegte, directeur van VDL Groep. “De samenwerking met DAF voor deze elektrische truck is een fantastische ontwikkeling en vormt een prachtige gelegenheid voor twee Eindhovense technologiebedrijven voorop te lopen op het gebied van elektrisch aangedreven bedrijfsvoertuigen.”

Zonder uitstoot rijden in de stedelijke distributie

De CF Electric is een 4x2 trekker, ontwikkeld voor distributieverkeer met een gewicht tot 40-ton in de stedelijke gebieden, waar men veel werkt met één- of twee-assige trailers. De basis van de trekker ligt bij de DAF CF – International Truck of the Year 2018 – en is volledig elektrisch aangedreven met de E-Power Technology van VDL. Het hart deze aandrijflijn bestaat uit een 210 kW sterke elektromotor die gevoed wordt door een lithium-ion accupakket met een totale capaciteit van 170 kWh. Dit resulteert in een actieradius van ongeveer 100 kilometer, hierdoor is de CF geschikt voor het vervoer van grote volumes binnen de stedelijke gebieden. Het snelladen van de accu’s kan in 30 minuten en volledig opgeladen is de truck in slechts anderhalf uur.

DAF CF Electric – Technische specificaties

Gewicht trekker9.700 kg
Elektromotor210 kW
Koppel2.000 nM
Accucapaciteit170 kW
Actieradius volledig opgeladen voertuig          100 km
Snelladen accu's30 minuten
Volledig opladen1,5 uur